Seksueel misbruik

 

De stilte doorbreken 

 

• 6 bijeenkomsten alleen voor vrouwen •
inclusief 1 avond voor partners | naasten
in samenwerking met 
Mijke van Gorp

Voor wie:

Voor jou als je slachtoffer bent van seksueel misbruik en behoefte hebt aan een ‘reis’, samen met lotgenoten, om weer ‘thuis te komen’ bij jezelf. Als je jezelf herkent in:

  • het gevoel dat je leeft en reageert vanuit twee delen: een bevroren deel en een ‘survivor’ deel
  • een neiging om te dissociëren, bijv. tijdens seks of bij andere ’triggers' jezelf onveilig voelen in relaties en/of situaties 
  • een negatief zelf- en/of lichaamsbeeldhet niet goed kennen van je eigen behoeften / het gevoel dat anderen je niet echt kennen 
  • het moeilijk vinden om je grenzen te voelen en aan te gevenniet alles kunnen zeggen wat je voelt / als je het gevoel hebt nog te leven met een geheim 
  • gevoelens van schuld, schaamte, verlegenheid, eenzaamheid, minderwaardigheid, angst, extreme boosheid, weerloosheid, depressie en / of isolementhet voelen van twijfels over je seksuele geaardheid en / of wanneer je problemen ervaart met intimiteit en seksualiteit 
  • het gevoel dat er ‘iets’ tussen jou en je partner en / of kinderen in staat
  • het hebben van lichamelijke (psychosomatische) klachten 
 
Voor jou, als je het ook een uitdaging vindt om in een veilige omgeving, d.m.v. interactieve dynamische oefeningen, psychodrama en opstellingen, aan de slag te gaan met jouw vragen. 

 

Wat kun je verwachten: 
Samen met lotgenoten ga je aan de slag met vragen die voor jou belangrijk zijn. We zullen iedere bijeenkomst beginnen met een rondje waarin je kunt delen wat er op dat moment in je leeft. Dan gaan we vanuit een bepaalde methode, stap voor stap alle thema’s langs die spelen rondom seksueel misbruik. Om zo, na 6 bijeenkomsten, weer je eigen macht terug te kunnen pakken die je toen verloren hebt. Op die manier ben je beter in staat dichterbij jezelf te kunnen voelen en vanuit jouw eigenheid te kunnen leven.

De groep speelt een belangrijke rol, zo zet je groepsgenoten in bij oefeningen en is er ruimte om te delen wat je herkent bij elkaar. Naast jouw eigen vragen, hebben we dus ook aandacht voor wat er in de groep met je gebeurt en zo is alles wat je ervaart in het groepsproces, 'leermateriaal'. Het is belangrijk om te weten dat je ten alle tijde mag kiezen om met een bepaalde opdracht niet mee te doen; het uitspreken van jouw 'nee' is belangrijker dan het altijd uitspreken van jouw 'ja'. 

 

Praktisch:
6 Bijeenkomsten, van ongeveer 09.30 uur tot 16.00 uur, in Praktijk OrigIne, Dom S. Dubuissonstraat 60 te Berkel-Enschot. Op vrijdagen 11 oktober, 25 oktober, 15 november, 29 november, 13 december 2019 en 10 januari 2020. Reservedag 31 januari 2020. Ook is er een avond voor partners / dichtbije naasten die nog gepland wordt na de tweede bijeenkomst. In de groep is er ruimte voor 4-5 deelnemers; je schrijft je in voor de hele training, dus voor 6 keer. Je investering is € 660,- (vergoeding via een aanvullende verzekering is nog mogelijk). Wanneer we je nog niet kennen, spreken we af om kennis te maken om samen te kijken of deelname voor jou passend is. Neem gerust contact op voor meer informatie en/of een kosteloos kennismakingsgesprek. 

Hier kun je enkele reacties lezen van eerdere deelnemers:


De Zesdaagse is een reis die je met lotgenoten maakt, waar je dichter bij jezelf komt. Ik heb het als prettig ervaren om mijn verleden te mogen en te kunnen delen. Het is een emotionele reis die je bewust maakt hoe je lichaam in tweeën is gesplitst en wat je eraan kunt doen om weer een te worden met jezelf. Je doorbreekt het zwijgen, door met elkaar te kijken hoe je de draadjes met de dader door kunt knippen. De dagsessies hebben mij geholpen open te zijn over mijn verleden, dat ik niet de enige ben, dat ik niet schuldig ben, dat ik mag huilen, boos worden. Afrekenen met je incestverleden, vergeten nooit, maar het een plekje geven in je leven, het accepteren dat het is gebeurt. En het belangrijkste:                        ‘Ik mag spreken’ .....  ‘Ik mag zijn wie ik ben’ ..... ‘Ik mag Nee zeggen’!

------
Mijke en Ine zorgen voor een veilige en prettige sfeer. Er is ruimte voor je eigen persoonlijke tempo.
 Doordat je met lotgenoten bent leer je veel van elkaar. Puzzelstukjes vallen in elkaar doordat duidelijk wordt waarom en hoe je reageert in bepaalde situaties. Je komt steeds dichter bij jezelf. Het is geen makkelijk traject. Emoties en gedachtes kunnen je overvallen, je kunt het gevoel krijgen het niet meer aan te kunnen. Maar als je vertrouwen heb in jezelf, en dat mag je hebben want je bent al zover gekomen, gaat het je zeker lukken om samen met lotgenoten en de coaches hier doorheen te komen. Het geeft je de ruimte en vrijheid om dichter bij jezelf te staan. Ruimte om weer met een eigen stem door het leven te gaan.            
                      'Gevangen 
.....  door misbruik  .....  kies ik nu  .....  voor mijn eigen stem. Vrijheid'.  
------
Ik was erg toe aan het oplossen en het loslaten van mijn oude patronen die ik heb op gelopen met de schade van sexueel misbruik. Ik wilde gezien worden en aardig gevonden worden door iedereen en ik deed veel please-gedrag hier voor. Ook om hulp te krijgen. Mijn sexuele begrenzing was er niet. En dit vind ik nog steeds wel lastig. Ik zou het iedereen aanraden om juist deze sessies te gaan doen om dichter bij jezelf te komen, hoe lastig en moeilijk het soms kan zijn. Ik ben echt gegroeid hierdoor en stapje voor stapje ga ik verder. 

-----
Lieve dappere lotgenoot, 
Wanneer je dit stukje leest, overweeg je waarschijnlijk om samen met Ine en Mijke de thema bijeenkomsten van “de stilte doorbreken” te gaan doen. Mijn advies: twijfel niet en ga er voor. Met alles wat je hebt, wat je bent verloren en wat je hoopt te vinden. Doen!

De reis die je gaat maken zal niet makkelijk zijn: je komt in donkere, verlaten steegjes, je zult af en toe verdwalen en het zal zeer doen. Maar je kunt altijd terugvallen op de begeleiding van Mijke en Ine en de ondersteuning van je groepsgenoten. En het mooiste van alles is dat je jezelf na afloop vrijer voelt, lichter en zachter. Een lange reis om eindelijk thuis te komen en om in vertrouwen weer terug te kunnen vallen op jezelf. 
‘In de totale bereidheid je te laten raken, je hart zelfs te laten breken, kan ontdekt worden dat de pijn die je zo vreesde niet je vijand is, maar je voertuig terug naar huis’ (Erik van Zuyda
m)

-------
Ik ging op avontuur naar mezelf en jullie gingen met me mee. Jullie gaven me jullie kwetsbaarheid, machteloosheid, patronen, emoties, eerlijkheid, kracht, samen sterk voelen en zoveel meer. Daardoor kon ik leren, begrijpen, voelen, onder ogen zien, inzichten krijgen, bewust worden, er zijn en zoveel meer. Het is het beste wat me tot nu toe is overkomen: de weg terug naar mijn Ware Ik.  
 

           ‘Leven is niet wachten tot de storm voorbij is, maar leren dansen in de regen en de storm’.    
                                                                                                                                     Liefs San.

------
Elke dag een gevecht met jezelf is een energie zuigende kracht die je niet kunt winnen. Hoe groot was mijn vertrouwen in mensen en hoe diep was mijn ontgoocheling. Om verlost te raken van deze  verwarring is hulp een geschenk waar je leven zoveel beter van wordt.
Een mooi moment om de ‘Stilte’ te doorbreken, want jouw geheim hoeft geen geheim meer te zijn ….

-------

Nooit, echt nooit had ik gedacht om in groepsverband een training over mijn verleden van seksueel misbruik aan te gaan. Hetgene ik altijd in diepe eenzaamheid had gedragen en als iets exclusief van mezelf beschouwde  met anderen gaan delen voelde als het weggeven van mezelf en diepe angst voor en wat dan…… En toch; op mijn 52e kon ik mijn lichaam, wat alle signalen op rood had gezet, niet meer negeren. Wat begon als noodzaak veranderde in een  verlangen naar terugkomen bij mezelf, gaan ontdekken wat ik me had aangeleerd vanuit overleving en daarvoor in de plaats  gaan durven voelen wat ik  wil. Ine en Mijke hebben met hun professie, ervaring en bovenal hun eigenheid een sfeer gecreeerd die maakten dat we onszelf steeds meer durfden te zien en te laten zien.  Het heeft voor mij het verschil gemaakt van uitzien naar de rest van mijn leven in plaats van hoe lang moet ik nog leven.
 
--------

Dankzij de training voel ik een opluchting en vrijheid die ik zonder alle opgedane antwoorden en inzichten nooit gekregen zou hebben. Gun het jezelf, want je bent het waard te leven zonder geheimen, maar leven in alle vrijheid als de persoon die je graag wilt zijn.