Verlies

Ons leven is een voortdurend proces van vinden en verliezen, verloren raken, verdwalen en gevonden worden, grijpen en loslaten. Iedere keer weer opnieuw identificeren we ons met rollen, functies en beelden over onszelf, onze bestemming en de wereld ..... om die uiteindelijk weer los te moeten laten.
Of het nu gaat over het verlies van een relatie door de dood of verlies door een echtscheiding, verlies van werk, idealen, vaderland, vertrouwen, gezondheid of jeugd, het kan gepaard gaan met gevoelens van zinloosheid, de weg kwijt zijn, geen bestemming meer hebben en angst voor het onbekende. Ook ervaren we in deze periode vaak lichamelijke pijn. We zijn terecht gekomen in het gebied van het niemandsland, het nog niet weten, de overgang van wat was, naar wat nog niet is. Het is een fase van wachten en laten gebeuren, terwijl alles in ons terugverlangt en zoekt naar een bekend houvast. 
Een afscheid verandert het leven voor altijd, ook wanneer je zelf de keuze hebt gemaakt, bijvoorbeeld bij een echtscheiding. De meeste rouwenden komen goed door deze periode heen met behulp van hun eigen sociale omgeving.

Voor wie


- Wanneer je behoefte hebt aan steun
- Bij chronische rouw, als na een lange periode de emoties en de rouwreacties niet minder worden
- Bij ‘uitgestelde’ rouw, als er weinig rouwreacties zijn omdat gevoelens zich hebben vastgezet
- Als je jezelf langdurig verbitterd voelt, schuldgevoelens hebt, boos blijft of intense wanhoop ervaart. 

Wat je kunt verwachten


Verliesverwerking – Rouwbegeleiding, kan gezien worden als een steun in de rug wanneer je een rouwproces doormaakt. Je kunt gevoelens ervaren van intens verdriet, verbijstering, ongeloof of woede, zinloosheid, vlakheid, vermoeidheid, angst en paniek, depressiviteit of opluchting en machteloosheid. Het verwoorden van deze gevoelens brengt je soms in contact met heftigere diepere emoties, die ook erkent, gezien en doorleefd willen worden. In een sfeer van veiligheid en vertrouwen zal ik je bemoedigen en ondersteunen om je gevoelens en emoties te durven en kunnen uiten. Daarnaast zal ik je ook uitleg geven over mogelijke rouwreacties en rouwtaken (psycho-educatie), waardoor je meer inzicht in het proces krijgt. Ook zal ik samen met je onderzoeken hoe jij persoonlijk met rouw omgaat, welke manieren helpend voor je zijn en wat je mogelijk belemmerd. Wanneer oude onverwerkte verliezen nog een rol nog spelen (gestapeld verdriet), dan begeleid ik je om die alsnog een plaats te geven in je leven. Rituelen en opstellingen kunnen een hulpmiddel zijn.
Iedereen rouwt op een heel eigen persoonlijke manier, rouw kent veel gezichten; daarom kijken we samen naar wat jij nodig hebt om je weer thuis te leren voelen in en bij jezelf en in de nieuwe situatie.